diumenge, 22 d’abril de 2007

Reflexions sobre Sant Jordi

Demà dilluns, 23 d’abril és Sant Jordi, patró de Catalunya. Demà és una festivitat esperada arreu de Catalunya per tot el que ens aporta i tot el que significa. Concretament, la gent sortirà, un cop finalitzada la seva jornada laboral, a donar una volta per les principals places i carrers de les seves poblacions per veure les paradetes. Unes paradetes que estaran guarnides amb roses de tots colors i de totes les olors i de llibres de tota classe. Perquè es fa això ? Perquè una vegada, fa molts i molts anys, un cavaller va matar un drac dolent que es volia menjar la princesa. De la sang de la ferida del drac, i brotà una rosa preciosa que el cavaller regalar a la princesa.
Coincidint amb la festivitat de Sant Jordi (per mi, la millor festa de l’any) moltes escoles d’arreu de Catalunya (d’entre elles, la meva) celebraran els Jocs Florals, una altra tradició típica catalana. Els jocs florals consisteixen en una elaboració d’escrits de temàtica i estil lliures on es premia el més original, el més ben escrit…

Així que demà m’espera un gran dia: durant tot el dia, Sant Jordi, per la tarda: els jocs florals a l’escola i, al sortir-ne, he d’anar a la paradeta d’esquerra a vendre coses. Podria ser cansat, però és el millor dia de l’any i ho faré amb molt de gust. Durant el dia de demà aflorarà en molts cors el sentiment català.

De totes maneres, em quedarà l’espineta clavada de trencar amb la meva pròpia tradició: baixar a Barcelona per veure lo maco que estarà el Passeig de Gràcia, Plaça Catalunya i Portal de l’Àngel; baixar a la firma de llibres d’autors… Una pena que quedarà compensada amb lo bé que ens ho passarem amb els companys de la Secció Local.

Reflexionant sobre el dia en qüestió, una companya del País Valencià em va anunciar que el dia del seu patró, és festiu a tot el país. I jo proposo, perquè no ho és Sant Jordi a tot el principat ?